dilluns, 12 de juliol del 2010

ALZINA AMB ELS PESCADORS DEL MOLL DE PALMA EN LA CELEBRACIÓ DE SANT PERE


Duccio di Buoninsegna La pesca miraculosa (detall), predel.la de la Majestat 1208-1311, National Gallery (Washington)

Diu en Joan Amades a la seva obra Els exvots (1), que la gent de la mar, quan es veu perduda enmig de la immensitat de l'aigua i sotragada per l'embat de les onades i per la fúria de la tempesta, es troba com abandonada de l'escal
f de l'amor terrenal, se sent joguina de les forces materials de la terra i posa tota la seva esperança en el Cel, al qual acudeix amb tota unció i devoció.


Alguns refranys al.ludeixen a aquest fet:


Si vols aprendre a resar,

Vés per la mar

El qui no sap de resar

No ha anat mai per la mar


De resar

La mar n'ensenya


No hi ha bon mariner

Que no hagi resat i renegatQui no sap de resar

A la mar n'aprendrà

I si no en vol aprendre,

Que no s'embarqui


_____________________________________________________________________________________


El passat dissabte dia 26 de Juny, Alzina va poder sortir amb els pescadors del moll de Palma en la celebració de Sant Pere, el seu patró titular.


Com ben sabreu, Sant Pere, pescador de Betsaida (2), va viure al segle I i va ser cridat per Jesucrist per esdevenir el seu deixeble i "pescador d'homes", constituint el que serien els fonaments de l'Esglèsia. A Sant Pere se li representa amb la roba d'apòstol, amb túnica i pali; de vegades amb vestimenta papal, cabells curts i arrissats, i barba curta i arrodonida. Com a atributs personals, les claus del cel, el llibre, el gall o la barca. Sant Pere no només és el patró dels pescadors, també és l'advocació protectora de sabaters, fabricants de claus, picapedrers, rellotgers, segadors i porters.


Des de l'AAMMM, volem agrair a la Confraria de pescadors l'oportunitat de poder estar-hi presents. Com ja vos vàrem comentar en la festitivat de Sant Sebastià, considerem interessant que Alzina estigui implicada en tots aquells actes relacionats amb l'àmbit cultural de Mallorca. D'altra banda, vos hem de dir que per a nosaltres, va resultar molt interessant poder compartir un espai en una festa que sempre havien vist de fora. Al marge del seu caire religiós i institucional, que encara conserva en els seus trets formals (engalonament de barques, processó del sant titular...) Sant Pere és avui en dia un moment de reunió i de lleure, no només dels pescadors, sinó també dels familiars i amics que s'apleguen per sortir en les seves barques en una navegación desenfrenada i festiva, que arranca l'intercanvi de sirenes amb un gran enrenou i aldarull entre les embarcacions fondejades i que travessen la badia.


A la tornada al moll, una bona torrada de sardines i un espectacle musical espera als participants, que prosseguiran, com marca la tradició, la seva festa.


Molts d'anys per a tots i esperem tornar-nos a veure l'any vinent!


Alzina, amb la resta d'embarcacions i engalonada per a l'ocasió, espera el moment de la sortida
(1) Amades, J.;
Els ex-vots, ed. Orbis, Barcelona. p.73

(2) Giordi, R.; Santos, Ed. Electa, Barcelona, 2002, p.293


ALZINA PARTICIPA EN ACTIVITATS EXTRAESCOLARSLa professora Francesca Cabot, de l'Institut Guillem Sagrera, amb un grup d'alumnes

El passat 21 de juny, Alzina va sortir a navegar amb un grup de desset estudiants de secundària. Es tractava de donar cloenda al programa de parelles lingüístiques que s'havia portat a terme durant el curs escolar, entre els alumnes dels instituts Emili Darder i Madina Mayurqa.

Juntament amb una jornada de platja, el alumnes varen tenir l'ocasió de poder navegar en una embarcació tradicional (per a alguns d'ells era la primera vegada que es pujava a una barca), així com navegar a la vela.

Des de l'AAMMM varem aprofitar per donar-lis una petita explicació sobre la importància, la dificultat i la necessitat de conservar aquests elements patrimonials, i convidar-los a identificar-los i respectar-los com a la resta del nostre patrimoni.

Els agraïm a tots la seva participació, especialment també als seus professors: Francisca Llinàs, Joan Alemany, Ferran Jover i Francesca Cabot, per haver comptat amb Alzina en aquest esdeveniment