dijous, 17 de desembre del 2009

BONES FESTES I FELIÇ 2010

Ja a punt d'entrar en les festes nadalenques i d'enllestir aquest any, volem dedicar una petita entrada al nostre blog per tal de dessitjar-vos un bon Nadal i un bon any nou. Esperem que el 2010 ens sigui satisfactori i potser generòs en algunes de les nostres peticions. Per la nostra banda, dir-vos que continuarem fent feina amb la constància i en la mesura que ens sigui possible.

Dues coses vos deixam en aquest post, que serà un dels darrers de l'any:

-D'una banda les nostres petites recomanacions per la carta dels Reis o del Pare Noel:

-Per tots aquells que vulguin fer un poc de pràctica amb el seu francès dues reimpressions d'obres de finals del segle XIX. Es tracta de clàssics que segurament molts de vosaltres ja coneixeu, ja que pertanyen a la prestigiosa editorial Ancre. Per si de cas a algú li ve de nou, aquí els teniu:

-Vence, J.; Bateaux et embarcations à voilure latine.1897

Es tracta d'una obra escrita per un enginyer naval amb la intenció de fer un petit manual que servís a tot aquell disposat a construir embarcacions.

L'obra conté tant plànols, amb detalls sobre les embarcacions tractades; així com aspectes sobre les diferents maniobres, fent menció a la dita provençal que recorda:
"Sé mi counouissés pas, mi toqués pas"
"sé mi counouissés pas, mi toqués pas"
(si no em coneixes no em toquis)
"Sé mi counouissés pas, mi toqués pas"
"


-L'altra obra és un tractat de construcció de veles:


-Merlin, J.; Traite pratique de voilure. 1865

L'obra s'estructura en tres parts:

-El primer capítol ens parla dels plànols i les mesures així com dibuixos que es feien per a totes les tipologies de veles.

-El segon capítol dóna les recomanacions per a tallar les veles; mentre que en el tercer capítol se'ns explica la confecció així com la reparació i la modificació de les veles.





A més a més d'aquests clàssics (trobareu tot el catàleg a la seva web: www.ancre.fr) també aprofitem per recomanar-vos una altra obreta, editada ja fa uns anys, i en aquest cas relacionada de manera indirecta amb el món marítim ja a partir del llenguatge i de la comunicació aprofita el rerefons dels fars, i en concret els cinc fars de l'illa de Menorca, per articular un suggerent i evocador discurs.


Ramon-Cortes, Ferran.; La isla de los 5 faros. Un recorrido por las claves de la comunicación.
Ed. RBA integral. Barcelona. 2005.



Finalment, a mena d'agraïment a tots aquells, que, ja sigui d'una manera o d'altre heu participat i contribuït al projecte Alzina, una petita selecció de les escenes més entranyables que hem pogut compartir. Esperem que el 2010 ens pugui complaure amb un altre bon grapat.